– 09.03.2021 – 4,5 minúty čítania

Detská joga je jedna z aktivít, o ktorú medzi rodičmi a deťmi rastie záujem stále viac. Deti sú však veľmi flexibilné a pružné a zväčša ich ani nič nebolí, preto by ste sa mohli pýtať, na čo deti potrebujú cvičiť jogu? Joga však ponúka ďaleko viac, ako len získanie fyzickej flexibility a v tomto článku sa pozrieme na to, čo to je.

Prečo by sa mali deti venovať joge?

Deti sú nesmierne formovateľné a to, čo sa naučia v detstve, si mnohokrát so sebou nesú až do dospelosti. To dobré a užitočné, ale aj to neužitočné. Aj napriek tomu, že deti ešte neriešia dospelácke problémy, tiež si prechádzajú rôznymi emočnými, mentálnymi a aj fyzickými výzvami, s ktorými im joga dokáže pomôcť.

Benefity detskej jogy:

  • zlepšenie vnímania tela a celkovej kondície
  • rozvoj motoriky
  • posilnenie tela
  • zlepšenie koncentrácie a sústredenia
  • tímová práca, pretože deti pri joge vzájomne spolupracujú

Keďže sa joga pre deti vyučuje formou hry, zvládnu ju aj menšie deti.

U starších detí zas môže joga priniesť kompenzáciu k sedeniu v školských laviciach, prípadne, ak sa deti venujú inému typu športu, vďaka joge môžu predísť zraneniam a kompenzovať zvýšenú fyzickú záťaž v športe. V našom článku o joge pre športujúce deti sa dozviete viac.

Joga učí deti nesúťaženiu, zdravému vzťahu k svojmu telu a pohybu a podporuje individualitu dieťaťa tým, že sa pri joge učia rešpektovať svoje možnosti. V pohybe sa deti učia sústrediť na prítomný okamih a cvičenie jogy u detí takisto podporuje trpezlivosť, učí ich oddychovať a relaxovať.

Nie každý lektor jogy môže automaticky učiť aj jogu pre deti. Je potrebné, aby mal k deťom a k práci s nimi vzťah, aby vedel vytvoriť bezpečné a príjemné prostredie a vedel deti k činnosti motivovať.

Od ktorého veku je vhodné precvičovať s deťmi jógu?

Detskú jogu môžu cvičiť už aj deti v predškolskom veku. Keďže je ich schopnosť sa sústrediť ešte vcelku obmedzená, cvičenie jogy je upravené na oveľa dynamickejší a svižnejší spôsob. Joga sa deťom predstavuje formou hry na zvieratká, kvety, prírodné útvary, vtáky, chrobáky, alebo sochy. Keďže sú tieto témy deťom veľmi blízke, ľahšie si k joge nájdu vzťah. Cvičenie jogy pre deti sa dopĺňa básničkami, pesničkami alebo rozprávkami. Každá lekcia má svoju pevnú štruktúru a je tematicky zameraná, takže dieťa sa cíti bezpečne a uvoľnene.

Dychové techniky, ktoré sa deti učia, regulujú nervovú sústavu, takže dokážu upokojiť aj hyperaktívnejšie deti, pomáhajú im posilniť svaly chrbta a stredu tela a tým podporiť správne držanie tela a predcházať problémom s chrbticou. Joga sa začala využívať aj ako doplnková terapia u detí s autizmom, ADHD, Downovým syndrómom, DMO a inými formami postihnutí, práve kvôli upokojujúcemu aspektu. 

Tak, ako to platí u iných činnostiach, ani do jogy by sme deti nemali nútiť, ale malo by ísť o činnosť, ktorú robia radi a nenútene.

Kde cvičiť jogu pre deti

Detská joga sa vyučuje už v mnohých škôlkach a školách, ale existujú aj špeciálne lekcie detskej jogy v jogových centrách, fyzioklinikách,  prípadne v letnom období aj v parkoch.

Odporúčané joga cviky pre deti

Všetky ásany, ktoré deti cvičia, sa vykonávajú pomaly, aby dieťa stíhalo vnímať polohu svojho tela a tiež výkon. Vždy sa začína s jednoduchšími pozíciami a postupuje sa k tým zložitejším. Učiteľ dbá na to, aby si žiadne dieťa neublížilo a v danej pozícii išlo len tak ďaleko, ako mu to umožní telo a nedoťahovalo pozíciu za každú cenu do dokonalosti.

Uvoľňujúce cvičenia jogy pre deti

Vyskúšajte so svojimi deťmi nasledovné uvoľňujúce cvičenie jogy doma.

Smejúci chrobáčik

Dieťa si ľahne na chrbát a zdvihne do vzduchu ruky aj nohy. Začne napodobňovať chrobáčika otočeného na chrbte, začne sa smiať so zatvorenými a/alebo otvorenými ústami a vytriasava ruky aj nohy vo vzduchu.

Dynamické vytrasenie – opica

Dieťa poskakuje z jednej nohy na druhú, pričom nohy zároveň vytriasava. Môže pri tom vydávať zvuky ako opica J .

 

Detská joga patrí k zmysluplným aktivitám, pri ktorej sa dieťa učí a rozvíja povedomie o sebe a svojom tele a pomáha mu aj na emočnej a mentálnej úrovni. Samozrejme, treba stále myslieť na to, že ide o deti a nie dospelých, preto je treba brať „pravidlá“ s nadhľadom a nechať sa deti vyšantiť, ak to potrebujú. Lektor je na lekcii skôr sprievodcom, ako učiteľom a nesnaží sa za každú cenu korigovať všetky „chyby“.

 

Napíšte nám či máte záujem pre svoje dieťa