– 04.02.2021 – 4,5 minúty čítania

Šport a deti je v dnešnej dobe často skloňovaná téma, obzvlášť v súvislosti s jeho nedostatkom u detí. Aktuálna situácia s lockdownom, kedy sú príležitosti na pohyb ešte obmedzenejšie, tomu tiež nepraje. Druhým extrémom sú deti ašpirujúce na dráhu profesionálnych športovcov, u ktorých je pohyb hlavnou náplňou ich dní a nemajú núdzu o vyčerpávajúce a náročné tréningy.

V jednom aj druhom prípade je dôležité nájsť rovnováhu medzi pohybom a oddychom. Obzvlášť u detí, ktoré sú plné energie a rodičia ich na šport prihlásia, práve kvôli ich prekypujúcej a v niektorých prípadoch aj ťažko kontrolovateľnej aktivite. Neznamená to však, že deti sú imúnne voči zraneniam či presileniu.

Detská joga

V článku o joge pre športovcov sme popísali potrebu fyzickej i psychickej kompenzácie u profesionálnych športovcov a tiež benefity, ktoré im joga môže priniesť. Úplne všetko je aplikovateľné aj na deti. Akurát, že ak ide o mladší dorast až dorast, joga sa učí v špeciálne upravenej podobe pre deti. Kreatívnou a hravou formou, aby sa pri nej deti zabavili, niečo nové naučili a oddýchli si.

U detí je dôležitá motivácia, hlavne pri aktivitách, ktoré im na prvý pohľad nevoňajú, ale sú pre ne prospešné a potrebné. U starších detí je vysvetľovanie jednoduchšie, pretože mnohým veciam už rozumejú, u mladších treba nájsť motiváciu v podobe kolektívu a kamarátov, alebo rozmeru hry.

Ak chcete, aby vaše deti, aj napriek vysokým nárokom a intenzívnemu tréningu, dosiahli úspechy, boli zdravé a zo svojej športovej kariéry sa tešili čo najdlhšie, porozmýšľajte nad pravidelnými hodinami jogy pre deti.

Benefity jogy pre mladých športovcov

Medzi najčastejšie benefity jogy pre mladých atlétov sa uvádza:

  1. Kompenzácia repetitívneho pohybu, ktorý veľa krát vyústi do zranenia

  2. Zlepšenie dýchania, flexibility, mobility, koordinácie, rovnováhy a tiež sily

  3. Vďaka joge sa môžu o svojom tele naučiť veľa nového a pochopiť, ako v pohybe funguje

  4. Zlepšuje schopnosť koncentrácie a sústredenia sa na svoj cieľ

  5. Joga im pomôže naučiť sa, aké dôležité je dopriať si oddych a regeneráciu po vyčerpávajúcom tréningu

  6. Meditatívny aspekt jogy pomáha lepšie zvládať stresovú záťaž pred súťažou

  7. Zlepšuje propriorecepciu – vnímanie svojho tela v priestore, čo prospieva pohybu ako takému

  8. Joga pomáha budovať zdravý vzťah so svojím telom, ktorý pomáha preklenúť neľahké obdobie puberty, obzvlášť u dievčat, ktoré o svoj vzhľad začnú prirodzene viac dbať

  9. Joga tiež poskytuje kompenzáciu k vysoko kompetitívnemu prostrediu profesionálneho športu.

Joga predstavuje širokú škálu pohybov a pozícií, ktoré dokonale dopĺňajú a tiež kompenzujú iné športy. Vďaka tomu je telo pohybovo vyživené a nové stimuly obohacujú nervovú sústavu. Navyše sa jogou deti učia, že rovnako, ako podanie výkonu a progres v tom, čo robia,  je dôležitý aj odpočinok, spomalenie a práca s mysľou. Tá totiž predstavuje jeden z kľúčových aspektov, pokiaľ ide o dlhodobú a úspešnú kariéru športovca a neraz rozhodne o víťazovi a porazenom.

 

Práca s mysľou u detí

Medzi benefitmi jogy sme spomenuli meditatívny aspekt jogy. Ide o schopnosť priniesť pozornosť do prítomnosti, sledovať svoj dych a vedome ho upokojiť, napríklad v prípade nervozity pred zápasom.

Ďalším aspektom je sebavedomie dieťaťa. Bohužiaľ sa stáva, že ak dieťa prehrá, veľakrát to berie osobnejšie, ako je potrebné a s prehrou sa stotožní natoľko, že je preň náročné prekonať tento blok. Tu ale nastupuje rola trénera, kouča alebo rodiča, ktorí by mali dieťaťu poskytnúť podporu a uistenie, že je milované a prijímané, aj napriek prehre. Ba naopak, naučiť ho, že prehra je neodmysliteľnou súčasťou života športovca, vďaka ktorej sa môže naučiť veľmi veľa o sebe, športe a súperovi.

Práve meditácia alebo mindfulness (prekladaný tiež ako všímavosť alebo bdelá pozornosť) dokážu myseľ dostať do stavu flow. To znamená, že sme naplno ponorení do aktivity, sme pri nej uvoľnení, mentálne aj fyzicky, a činnosť robíme s radosťou, ľahkosťou a paradoxne nás neunavuje, ale naopak, nabíja energiou. Deti takýto stav bežne zažívajú pri hre, kedy úplne zabudnú na okolie a sú naplno pohltené činnosťou. Ako dospelí ich môžeme podporiť v tomto prístupe aj na súťaži tým, že na nich nebudeme vytvárať tlak či nároky, ktoré sa mnohokrát nezlučujú s realitou.

Nech už sa vaše dieťa rozhodne pre detskú jogu alebo inú činnosť, dôležité je, aby ho to bavilo a robilo radosť. A aby to bola aktivita, vďaka ktorej sa naučí schopnosti využiteľné aj v bežnom živote – férovosť, disciplína, rovnováha medzi prácou a oddychom, uvedomenie, že je normálne byť raz hore a raz dole, schopnosť spoľahnúť sa na seba, láskavosť a priateľskosť. 

 

Prihláste sa na naše online lekcie