O pozitívnom vplyve jogy na zdravie sa toho už veľa povedalo a ešte viac napísalo. Ak cvičíte jogu, zrejme ste niektoré jej pozitíva na sebe už spozorovali. Ak ste v joge nováčik alebo ešte stále zvažujete, či s ňou začať a pochybujete, že by mohla až tak a natoľko ovplyvňovať Vaše zdravie, čítajte ďalej.

 

Už aj západná veda začína poskytovať niektoré konkrétne indície o tom, ako joga pomáha zlepšiť zdravie, liečiť bolesti a zmierňovať choroby.

1. Joga zvyšuje flexibilitu a silu

Zvyšovanie flexibility a sily je jedným z prvých pozorovateľných výsledkov cvičenia jogy. Zároveň spozorujete, že aj bolesti postupne miznú. Nie je to náhoda, všetko so všetkým súvisí. Skrátené svaly v oblasti panvy môžu preťažovať kolenný kĺb v dôsledku nesprávneho vyrovnania stehennej a holennej kosti. Skrátené hamstringy zase spôsobujú bolesti chrbta a nepružnosť svalov a spojivového tkaniva (fascií a šliach) zlé držanie tela. Aj silné svaly pomáhajú zbaviť sa bolesti chrbta.

2. Joga učí správnemu držaniu tela

Nesprávne držanie tela spôsobuje bolesti v oblasti spodného a horného chrbta a šije a mnohé ďalšie problémy (bolesti svalov, kĺbov a hlavy). Cvičením jogy si osvojíte princípy správneho držania tela a tak sa týchto bolestí nadobro zbavíte.

 3. Joga chráni kĺby a zlepšuje stav kostí

Vždy, keď cvičíte jogu, využívate plný rozsah pohybu Vašich kĺbov, čo pomáha v prevencii degeneratívnej artritídy alebo pri zmiernení už poškodených kĺbov.

Joga tiež pomáha pri osteoporóze, pretože posilňuje kosti a znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, čím sa zvyšuje absorpcia vápniku v kostiach.

 4. Joga chráni chrbticu

Vertebrálne disky slúžia ako tlmiče medzi stavcami. Cvičením jogy posilníte malé svalstvo v oblasti týchto diskov a predídete ich opotrebeniu. Cvičenie vyváženej zostavy cvikov ich pomáha udržať zdravé a chráni pred ich poškodením a tlakom na nervové zakončenia, ktoré spôsobuje bolesti v celom tele. Zároveň si Vaše telo zvykne na vzpriamenú pozíciu a bude Vás nosiť pyšných a spokojných.

 5. Joga prináša lepší spánok

Joga poskytuje úľavu od zhonu moderného života. Cvičenie asán, riadená relaxácia, Savasana, pránájáma (dýchacie techniky) a meditácie podporujú ukotvenie a upokojenie telu aj mysli, ktoré je veľmi prospešné pre nervový systém. Ďalším vedľajším účinkom pravidelného cvičenia jogy je podľa výskumov lepší spánok, čo vedie k zníženiu únavy a stresu a zníženiu pravdepodobnosti nehody.

6. Joga zlepšuje imunitu

Keď kontrahujete a naťahujete svaly celého tela, stimulujete vnútorné orgány a rozhýbavate kĺby,   zvyšuje sa odtok lymfy, čo pomáha lymfatického systému v boji s infekciami, ničí rakovinové bunky a likviduje toxické odpadové produkty bunkového metabolizmu.

Cvičenie asán a pránájám zlepšuje fungovanie imunitného systému, ale podľa vedeckých výskumov majú najsilnejší efekt meditácie. V prípade potreby vedia zvýšiť imunitnú reakciu zvýšením hladiny protilátok alebo ju aj znížiť (napríklad zmiernenie neprimerane agresívnej imunitnej funkcie v autoimunitných ochoreniach).

7. Joga zmierňuje bolesti

Joga môže zmierniť bolesť. Podľa niekoľkých štúdií cvičenie jogových pozícií a meditácie alebo kombinácia týchto dvoch znížili bolesti u ľudí s artritídou, bolesťou chrbta, syndrómom karpálneho tunela a ďalších chronických ochorení. Navyše, keď sa Vám uľaví od bolesti, zlepší sa Vám nálada a stanete sa aktívnejší.

 

Toto je iba zopár pozitív cvičenia jogy na naše zdravie. K ďalším patrí zlepšenie cirkulácie krvi, zníženie krvného tlaku, hladiny cukru v krvi a "zlého" cholesterolu, zlepšenie trávenia a mnohé iné účinky na telo aj myseľ.

 

Príďte vyskúšať účinky cvičenia jogy do nášho centra Joga Zdravo a presvedčte sa na vlastnej koži.

 

Vyberte si z ponuky našich cvičení

 

Tešíme sa na Vás!

 

Váš tím Joga Zdravo

Zdielať:

Naše novinky na dosah

Prihláste sa k odberu našich noviniek o výnimočných akciách v JOGA ZDRAVO.

Zadajte správnu emailovú adresu

Máte otázky?

Napíšte nám

Neváhajte a pošlite nám akékoľvek otázky. Radi na ne odpovieme.

Vyplnte toto políčko
Vyplnte toto políčko
Vyplnte toto políčko
Chyba vloženia súboru: - Súbor je veľký (MB) max. {{f.$errorParam}}
Pracujem...
Pracujem...
Adresa

Trnavská cesta 41/A, 831 04 Bratislava

Navigovať
Telefónne číslo +421 948 303 353
Emailová adresa info@jogazdravo.sk
Otváracie hodiny štúdia

Po-Štv07:00 - 20:00
Piatok 07:00 - 12:00
Sobota 09:00 - 12:00
Nedeľa 09:00 - 12:00
18:00 - 20:00