– 29.03.2021 – 6 minút čítania

Hormonálna jogová terapia (HJT), alebo hovorovo zaužívané “hormonálka”, je dnes obľúbeným a rozšíreným spôsobom cvičenia jogy, hlavne medzi ženami. Tento článok obsahuje všetko, čo by ste o ňom mali vedieť.

Čo je hormonálna joga?

Ako navráva už samotný názov, ide o jogovú zostavu cvičení, dychových a relaxačných techník, ktorých úlohou je harmonizovať funkciu hormonálnych žliaz. Tie pomáhajú žene s niektorými symptómami, spôsobenými nadmernou alebo nedostatočnou produkciou hormónov. HJT prináša celostný prístup, v ktorom sa používa aj pranajáma (práca s dychom) pre aktiváciu žliaz, u žien sú to najmä vaječníky, nadobličky, štítna žľaza a hypofýza.

Pôvodne bola zostava určená ženám po 35-tke, ale dnes, keďže niektorými problémami trpia aj oveľa mladšie ženy, môžu zostavu cvičiť aj mladé dievčatá po prvej menštruácii, ak majú problém s hladinou hormónov.

Výhodou HJT je, že celú zostavu stihnete odcvičiť za 30 minút, čo je veľmi praktické. Čím častejšie sa zostava cvičí, tým rýchlejšie uvidíte zmeny. Ideálne je 3-5 krát do týždňa, ale ak je problém akútny, môže sa cvičiť aj každý deň.

Dnes už existuje zostava Hormonálnej jogy nielen pre ženy, ale aj mužov a tiež diabetikov.

Zoznámte sa s hormonálnou sústavou

Hormonálna sústava, endokrínne žľazy, alebo žľazy s vnútorným vylučovaním – všetky pojmy označujú to isté – žľazy, ktoré vylučujú biologicky aktívne látky, alebo hormóny. Tie ovplyvňujú činnosť orgánov a prenášajú informácie vo vnútri tela čím zabezpečujú homeostázu – harmóniu vnútorného prostredia. Endokrínne žľazy spolupracujú aj s nervovým systémom, dokonca niektoré časti mozgu tiež vylučujú hormóny – hypofýza a epifýza.

Do hormonálnej sústavy patria:

  • Reprodukčné orgány ženy – vaječníky
  • Reprodukčné orgány muža – semenníky
  • Pankreas (podžalúdkova žľaza)
  • Nadobličky
  • Detská žľaza (týmus)
  • Štítna žľaza
  • Hypofýza
  • Epifýza (šuškovité teliesko)

 

Pri cvičení HJT je dôležité dodržať postupnosť jednotlivých cvikov a techník, nakoľko poradie súvisí s činnosťou žliaz.

Ako pôsobí joga na hormonálnu sústavu žien?

V prípade HJT pre ženy, dokáže pravidelné cvičenie zostavy zázraky. Dokáže pomôcť s takmer všetkými problémami týkajúcimi sa ženského zdravia, napr. menopauza a symptómy s ňou spojené, PMS, polycystické vaječníky, nepravidelná alebo bolestivá menštruácia, neplodnosť, inkontinencia, emočná nerovnováha, nespavosť bolesti hlavy, kĺbov, depresie, osteoporóza, znížená činnosť  štítnej žľazy, zlá kvalita pleti, problémy so spánkom, nadváha alebo podváha, bolesti hlavy a migrény a mnohé ďalšie.

Cvičenie HJT má však taktiež svoje kontraindikácie: tehotenstvo, pokročilá endometrióza, veľké myómy, zvýšená činnosť štítnej žľazy, onkologické ochorenia, pri ktorých je nevhodné zvyšovať hormóny, zápal stredného ucha, tesne po operácii brušnej dutiny a tiež sa neodporúča cvičiť počas menštruácie (pretože sa podporuje činnosť vaječníkov, ktoré tvoria najväčšie množstvo ženských hormónov a menštruáciu by sme si tak mohli predĺžiť).

Väčšina žien hneď po cvičení zaznamená príval energie a sú prípady, kedy počas cvičenia alebo seminára začne žene menštruácia. Iné ženy sa zas môžu cítiť unavené, čo môže byť spôsobené prebiehajúcou detoxikáciou. Mnohým ženám už HJT pomohla otehotnieť, alebo výrazne zlepšiť zdravotný stav. Niektoré ženy s hormonálnou jogou schudnú, alebo naopak sa zaoblia, podľa toho, čo ich telo potrebuje. Je normálne, že žene viac chutí jesť, pretože aktívne žľazy si pýtajú energiu. Samozrejme, výsledky sú individuálne a veľmi záleží od stavu ženy.

HJT pôsobí fyzicky a rovnako aj psychicky. Ženy hlásia väčšiu emocionálnu rovnováhu, menej časté výkyvy nálad, cítia sa viac v pohode, vitálne a sebavedomo. A keďže hladina hormónov súvisí aj so spánkom či stavom pokožky, mnoho žien zaznamená zlepšenia aj v týchto oblastiach.

 

 

Ako sa hormonálna joga praktizuje?

V tomto odstavci nebudeme popisovať konkrétne ásany, nakoľko je nutné oboznámiť sa s celou zostavou a technikami na jedno alebo dvoj dňovom kurze HJT. Základným princípom HJT je, že sa ásany praktizujú dynamicky, aby sa hormonálne žľazy aktivovali. K tomu napomáhajú aj dve dychové techniky – BhastrikaUdžají dych. Pri Bhastrike sa intezívne a prudko nadychuje a vydychuje nosom tak, aby sa aktivovala bránica a brucho sa hýbalo výraznejše a rýchlejšie. Pri Udžají dychu sa dych vedie cez hlasivkovú štrbinu, čo znie, ako šumenie oceánu. Oba spôsoby dýchania zdvíhajú energiu a pomáhajú aktivovať spomínané žľazy.

Takisto sa pri praxi používa mula bandha (koreňová zátka), to znamená, že sa aktivujú svaly okolo análneho otvoru a pohlavných orgánov.

Všetky tieto techniky možno nájsť aj v iných štýloch jogy. Každý ich však môže používať alebo vysvetľovať s miernymi odchýlkami.

Hormonálna joga pre mužov

Keďže ani mužov neobchádzajú problémy s hormonálnou sústavou. Dnes už vieme, že tak, ako si ženy prechádzajú menopauzou, muži zas andropauzou. Dinah, zakladateľka, vytvorila zostavu cvikov na podporu hormonálnej sústavy pre mužov. U mužov sa pracuje na aktivácii semenníkov, štítnej žľazy, nadobličiek a hypofýzy, za účelom reaktivácie testosterónu. Mužom zostava pomáha udržať svalovú hmotu, predchádzať problémom s prostatou, zlepšuje libido a imunitu, funkciu štítnej žľazy, zvyšuje energiu, pocit uvoľnenia, zlepšuje náladu a krvný obeh a v neposlednom rade pomáha odbúrať stres a jeho dopady na zdravie. Takisto mnoho mužov zaznamenalo spomalenie vypadávania a šedivenia vlasov.

Zakladateľka hormonálnej jogovej terapie - Dinah Rodrigues

Dinah Rodrigues je dnes celosvetovo známa ako autorka HJT. Pochádza z Brazílie a vyštudovala Psychológiu a Filozofiu na Univerzite Sao Paolo. Neskôr začala praktizovať jogu a vyštudovala aj jogovú terapiu. Vo veku 63 rokov ju jej gynekológ na prehliadke pochválil za jej fantastický zdravotný stav. Vtedy si uvedomila, že zaň vďačí práve svojej oddanej praxi jogy a napadlo ju, že by mohla zostaviť cviky na podporu hormonálnej sústavy pre ženy. To bol začiatok tvorby HJT, ktorú dnes poznajú a cvičia tisícky žien po celom svete. Dinah má dnes 94 rokov, teší sa skvelému zdraviu a stále učí po celom svete.

Na záver ešte dodáme, že aj “obyčajná” joga ovplyvňuje hormonálny systém, keďže sa pri nej aktívne hýbeme, dýchame a obraciame pozornosť dovnútra. Ak sa ale chcete zamerať vyslovene na riešenie problémov týkajúcich sa hormonálnej sústavy, jednoznačne odporúčame skúsiť Hormonálnu jogovú terapiu.

 

ZACVIČTE SI S NAMI ONLINE