– 01.10.2020 – 5,5 minúty čítania

Masáž, ako jedna z najobľúbenejších wellness praktík, dokáže veľmi dobre doplniť prax jogy. Ak ste ich už začali inštinktívne kombinovať, robíte veľmi dobre!

Masáže a joga majú spoločné oveľa viac, ako sa  na prvý pohľad môže zdať. Obidve okysličujú organizmus a zlepšujú detoxikáciu zpriechodnením prietoku krvi, obidve môžu prispieť k zvýšeniu flexibility a zvýšiť rozsah pohybu no a nemožno opomenúť fakt, že obidve pomáhajú s odbúraním stresu. Kombinácia jogy a masáže môže mať až terapeutické účinky. 

Medzi najčastejšie benefity masáže sa uvádzajú:

  • Zmiernenie chronického napätia a stuhnutosti
  • Odbúranie bolestí pohybového aparátu v dôsledku blokády či stuhnutia
  • Zlepšenie cirkulácie
  • Nabudenie detoxikácie a imunity
  • Zlepšenie spánku a odstránenie nespavosti

Z našich skúseností, mnoho ľudí prirovnáva pocit po cvičení jogy k dobrej masáži. A je tomu naozaj tak!

Cvičenie jogy možno považovať za akúsi sebamasáž, keďže všetky twisty, predklony či záklony masírujú vnútorné orgány a pomáhajú kompenzovať naše zaužívané pohybové stereotypy.

Keď už viete, že kombináciou jogy a masáže nemôžete nič pokaziť, možno sa pýtate, ako ich kombinovať čo najefektívnejšie? Absolvovať najskôr lekciu jogy a potom masáž, alebo naopak? Nuž, odpoveď závisí na vami želanom výsledku.

Najprv masáž, potom joga

Absolvovať masáž pred lekciou jogy zvýši prietok krvi vo svaloch a uvoľní vonkajšiu vrstvu spojivového tkaniva na svaloch, čo napomôže k väčším rozsahom v asánach. Jednoducho povedané, masáž môže poslúžiť, ako príjemná rozcvička a zahriatie pred samotným cvičením, vďaka čomu sa  do pozícií môžete dostať hlbšie a držať ich po dlhšiu dobu.

Keďže masáž uvoľňuje napätie zo svalov a aj vašej mysle, budete sa vedieť pri joge lepšie koncentrovať, čím sa zlepší aj meditatívny efekt vašej jogovej praxe.

Je potrebné dodať, že nie každá masáž je vhodná ako pred-jogová rozcvička. Silnejšie masáže ako napr. športová masáž, alebo taká, pri ktorej masér uvoľňuje naozaj veľmi hlboké štruktúry svalov a fascií, môže vyžadovať jeden-dva dni oddychu a okamžitá prax jogy by mohla byť viac nepríjemná, ako príjemná. Preto, ak zvolíte túto kombináciu – najprv masáž, potom joga – vyberte si jemnejší druh masáže.

Najdôležitejšie je samozrejme počúvať svoje telo a ak by ste sa ani po jemnej masáži necítili na cvičenie jogy, je potrebné ho odložiť. Jemná masáž totiž neznamená, že nemá hlboké účinky. Uvoľnením fascií, spojivového tkanivá, či uvoľnením nahromadeného fyzického a/alebo emocionálneho napätia, môže prísť silná únava, bolesť hlavy alebo svalová horúčka. Ak sa predsa len pre cvičenie jogy po masáži rozhodnete, buďte k sebe vnímavý a citlivý – zvýšená mobilita a flexibilita vás môže dostať do pozícií hlbšie, ale takisto sa tým zvyšuje riziko zranenia.

Vždy pamätajte na to, že prax jogy môže byť náročná a môže predstavovať určitú výzvu, ale nikdy by nemala byť bolestivá, alebo vyčerpávajúca.

Najprv joga, potom masáž

Rovnako ako prvá kombinácia, aj táto prináša svoje úžasné účinky. Masáž po lekcii jogy, alebo akomkoľvek inom cvičení, môže napomôcť k rýchlejšiemu odbúraniu kyseliny mliečnej zo svalov, ktorá sa pri silovejšom cvičení uvoľňuje a spôsobuje svalovú horúčku, čo prispeje k rýchlejšej regenerácii. Masáž takisto prispeje k udržaniu mobility a flexibility, ktorú pri joge získame.

Ak je vašim cieľom dosiahnuť čo najlepšie uvoľnenie a upokojenie, potom je kombinácia najprv joga, potom masáž, tou ideálnou. Ak bola vaša prax dynamická a silová, zvoľte jemnú masáž, ktorá celý systém upokojí a predídete tak nepríjemnej svalovke.

Rovnako, ako v prvej kombinácii i tu platí, menej môže znamenať viac. Nesnažte sa svoj problém - či už ide o bolesť alebo malý rozsah pohybu - vyriešiť jednou lekciou jogy alebo jednou masážou. Dajte svojmu telu čas integrovať. Telo je živý organizmus reagujúci na úplne všetko, čo prežívame - fyzicky, psychicky aj emočne a riešenie jeho stavu si môže vyžadovať dávku trpezlivosti a ochoty počúvať jeho signály.

V JOGA ZDRAVO vieme, čo je dobré a prospešné

Mnohí z vás už viete, že v JOGA ZDRAVO sa snažíme oslovovať potreby moderného človeka komplexne. V našom centre si klienti radi užívajú lekcie jogy, po ktorých si hneď ľahnú na masážny stôl, kde sa o nich už postará náš skúsený maséri Tomáš Polách a Marek Košáň. Podľa potreby kombinuje rôzne masážne techniky – a bankovanie, či myofasciálne uvoľnenie. Dokáže uvoľniť aj akútne seknutie, či bolesť pohybového aparátu.

Ďalšou obľúbenou technikou v centre je prepojenie cvičenia Zdravý chrbát – bloky® s aromaterapiou na začiatku a na konci lekcie. Každá esencia v sebe nesie ozdravné a upokojujúce účinky, ktoré benefity z cvičenia ešte posilnia a majú až terapeutický účinok.

V našej ponuke takisto nájdete - klinickú aplikáciu esenciálnych olejov na telo, čo má pre nervový systém úžasne uvoľňujúci účinok. Síce sa pri nej neuvoľňujú spazmy manuálne a svaly sa nemasírujú klasickým spôsobom, ale kombinácia sily esenciálnych olejov a dotyku, dokážu zázraky. V dnešnej modernej dobe, kedy je väčšina problémov spojená práve so stresom a napätím, ktoré majú na náš systém mnohé neblahé účinky, je toto ideálne riešenie pre všetkých, ktorí obľubujú esencie a nepreferujú silové masáže.

Starostlivosť o telo a myseľ by mali byť samozrejmou súčasťou našich životov, ak si želáme zachovať dlhodobé zdravie a vitalitu. V dnešnej dobe, kedy je na trhu toľko rôznych zariadení ponúkajúcich cvičenie či masáže je dostupnosť týchto služieb veľmi rozšírená a možnosti bohaté. Ak ale hľadáte kvalitu, komfort a profesionalitu služieb, v JOGA ZDRAVO ste na správnej adrese.