Vysvetlime si koncept Roll & Release

Podstata fyziológie Roll & Release je veľmi jednoduchá a potrebná pre každodennú úľavu svalového tkaniva. Naše svaly namáhame a používame denno-denne a potrebujú správnu starostlivosť, ktorú im častejšie nevenujeme ako venujeme. Pri opakovanom a nadmernom používaní naše svaly začnú zadržiavať nadmerné napätie a únavu v miestnych častiach tkaniva. Vo svaloch sa vytvoria svalové “uzly” alebo tzv. “spúšťacie body”, ktoré dokážeme pociťovať dotykom a opisujeme ich ako “to stuhnuté miesto”. Všetci vieme, že sa nachádzajú v našom tele, ale tam to väčšinou končí, na starostlivosť o ne nemáme čas. Keby sme si priblížili naše svalové vlákna, vidíme ich v uviaznutej polohe ako “zapnuté” a nemôžu prísť na to ako sa uvoľniť. Ak sa na tento problém pozrieme z diaľky, zistíme, že celý sval stráca rozsah, silu aj vytrvalosť.

    Tieto “spúšťacie body” si často krát intuitívne stláčame cez bolesť dúfajúc, že si ich za minútku uvoľníme. Veď to praktizujú aj maséri, fyzioterapeuti alebo čínsky lekári. Na druhej strane, ak tieto body dlhodobo ignorujeme, môžeme svaly a okolité šľachy vystaviť preťaženiu a zraneniam. Aktivácia svalov zapínaním a vypínaním cez veľký rozsah pohybov ako je napr. Vinyasa Joga je skvelý spôsob ako prinavrátiť prirodzenú dĺžku a elasticitu svalov. Podobne ako Yin Yoga s dlhými výdržami a záťažou pre svaly s vedomou relaxáciou je veľmi nápomocná hlavne pri aktívnom športovaní. Ak praktizujete tieto formy starostlivosti o telo, ste už na pokročilej ceste. Stuhnuté body, ktoré sa vyvinú do napätých boľavých oblastí je ťažké lokalizovať a uvoľniť iba naťahovaním. Roll & Release je ako fyzioterapia, masáž a yin yoga v jednom. 

    Pomocou priameho tlaku loptičiek, ktoré sa používajú na hodine, spolu s ďalšími pomôckami, sa môžeme premasírovať hlboko do tkanív. Existujú rôzne štýly a spôsoby samo-masáže ako sa dajú spracovať stuhnuté tkanivá v Roll & Release. Cieľom je vytvoriť lokálne prekrvenie a navodiť lymfatické a fasciálne uvoľnenie. Rolovanie umožňuje aby sa živiny dostali dovnútra svalov, odpadové produkty sa dostanú von a svalové vlákna sa vrátia z polohy “zapnuté” do pokojnejšej úrovne.

    Aké sú benefity Roll & Release?

    Výhody tohto štýlu cvičenia, najmä pri zacielení na hlboké svaly bokov, ramien a chrbtice, sú obrovské. Takmer všetky profesionálne športové tímy naprieč všetkými typmi športov začleňujú Roll & Release do svojho týždenného plánu tréningu, pretože napomáha regenerácii a hojeniu svalov, nastavuje ich na lepší výkon a vytrvalosť. Jogíni ale aj nejogíni, ktorí tiež surfujete, športujete, crossfitujete, beháte alebo sa venujete iným opakujúcim sa cvikom a aktivitám s vyššou záťažou, po zavedení Roll & Release do vašej rutiny, okamžite spozorujete rozdiel. 

    Môže to znieť dosť jednoducho, ale každý, kto absolvoval hĺbkovú regeneračnú masáž, fyzioterapiu a eviduje stuhnuté svaly, bude vedieť, že ich uvoľnenie nie je tak ľahké a rýchle. Mnoho z nás často žije v uponáhľanom a prepracovanom kolobehu. Vynárajú sa nám intenzívne pocity, ktoré môžu vyvolať silné emócie, depresiu, averziu a veľa myšlienok, ktoré si nemáme čas upratať. V tomto zmysle Roll & Release vstupuje do sféry jogových cvičení, kde nájdete príležitosť sedieť so zážitkom a pozorovať vrstvy. V priebehu niekoľkých minút dochádza v tkanivách k citeľným posunom a uvoľneniam. Pracujeme aj na uvoľnení mentálneho zovretia spojeného s fasciami.

    Kde sa môžem na Roll & Release prihlásiť?

    Najťažšie je vždy spraviť prvý krok a priznať si, že naše telo potrebuje starostlivosť. Dokonca si ľahko priznáme, že vieme, že naše telo si to žiada, ale nedokážeme si nájsť čas na svoj chrám - svoje telo. Každú nedeľu sa môžete pridať na hodinu Roll & Release o 10:30 a zažiť uvoľenie stuhnutých bodov, mysle aj emócií. 

    ROZVRH

    Veríme, že si hodinu Roll & Release obľúbite a teší sa na vás tím JOGA ZDRAVO. 

    Vyplnte toto políčko
    Vyplnte toto políčko
    Vyplnte toto políčko
    Chyba vloženia súboru: - Súbor je veľký (MB) max. {{f.$errorParam}}
    Pracujem...
    Pracujem...
    Zdielať:
    Kategórie
    Novinky

    Naše novinky na dosah

    Prihláste sa k odberu našich noviniek o výnimočných akciách v JOGA ZDRAVO.

    Zadajte správnu emailovú adresu

    Máte otázky?

    Napíšte nám

    Neváhajte a pošlite nám akékoľvek otázky. Radi na ne odpovieme.

    Vyplnte toto políčko
    Vyplnte toto políčko
    Vyplnte toto políčko
    Chyba vloženia súboru: - Súbor je veľký (MB) max. {{f.$errorParam}}
    Pracujem...
    Pracujem...
    Adresa

    Trnavská cesta 41/A, 831 04 Bratislava

    Navigovať
    Telefónne číslo +421 948 303 353
    Emailová adresa info@jogazdravo.sk
    Otváracie hodiny štúdia

    Po-Štv07:00 - 20:00
    Piatok 07:00 - 12:00
    Sobota 09:00 - 12:00
    Nedeľa 09:00 - 12:00
    18:00 - 20:00