– 07.11.2017 – 3,5 minúty čítania

Tehotenstvo je pre každú ženu veľmi výnimočné obdobie, kedy sa v jej tele deje neskutočne veľa zmien, na fyzickej, ale aj emocionálnej úrovni. Joga v tehotenstve je výborným cvičením práve z toho dôvodu, že okrem fyzickej roviny dokáže ženu spomaliť, nasmerovať ju do svojho vnútra a pracovať s jej emóciami, čo je veľmi dôležité.

Vhodnou kombináciou fyzických asán, dychových cvičení a relaxácie dokážeme pomôcť ženám v tom, aby sa lepšie vedeli prispôsobiť zmenám, ktoré v tomto období zažívajú a tehotenstvo si skutočne naplno užili.

Najdôležitejšie oblasti, na ktoré sa počas hodín Gravid Jogy zameriavame: 

1. CHRBTICA

V pokročilejšej fáze tehotenstva a rastom bábätka v brušku sa mení aj ťažisko v tele. So zväčšujúcim sa bruškom postupne slabnú brušné svaly, čo môže spôsobiť, že prácu za ne začnú preberať svaly na spodnej strane chrbta, čo sa prejaví bolesťami krížov aj napriek tomu, že pred tehotenstvom žena takéto bolesti nemala.

Joga v tehotenstve je zameraná na zmiernenie napätia v krížovej oblasti, tým že sa naťahujú svaly stehien, bočnej strany trupu a krížov. Toto uvoľnenie v kombinácii s jemnou aktiváciou brušného svalstva, napr. pozície na všetkých štyroch, dokážu zmierniť nepríjemné bolesti spojené s tehotenstvom.

 

Zdroj: Joga Zdravo

2. PANVOVÉ DNO

Počas tehotenstva je obzvlášť dôležitá práca s panvovým dnom. Panvové dno je sústava svalov, ktoré držia a poskytujú oporu reprodukčným a tráviacim orgánom. V tehotenstve silné panvové dno navyše umožní dostatočnú podporu aj rastúcemu bábätku v maternici.

Je dôležité, aby malo panvové dno zdravý svalový tonus a pružnosť. Ak sú tieto svaly príliš uvoľnené, spôsobujú problémy aj mimo tehotenstva, ako napríklad únik moču. Ženy, ktoré sa pred tehotenstvom intenzívne venovali športu, cvičili Pilates, alebo v Joge pracovali s Mula Bandou, sú zase naučené držať svoje panvové dno spevnené až nadmerne. Preto sa na hodinách Gravid Jogy učíme ako panvové dno spevňovať, ale zároveň ho vedieť aj dostatočne uvoľňovať.

Na to, aby sme telo pripravili na ľahší pôrod, je dôležité aj natiahnutie oblasti panvy a bedier. Napriek tomu, že v tehotenstve sa vylučuje do tela hormón relaxín, ktorý spôsobuje uvoľňovanie mäkkých tkanív, je dobré tento proces podporiť aj fyzickým svalovým natiahnutím. Každá žena je iná a aj množstvo relaxínu, či stupeň uvoľnenia je iný. Preto sa neodporúča ženám, ktoré cítia nadmernú voľnosť kĺbov či hyperflexibilitu, ísť v pozíciách do absolútneho maxima, ale skôr spevniť a posilniť svalstvo v tejto oblasti.

 

Zdroj: Joga Zdravo

3. DÝCHANIE

V bežnom živote si ho neuvedomujeme, je to mechanická funkcia tela. Veľakrát sa však stretávame s tým, že ženy si ani svoje tehotenstvo nestihnú uvedomiť, preletí bez toho aby si ho stihli užiť. V joge sa učíme, ako si uvedomiť svoj dych. Dýchať sa rovná žiť, takže sa učíme nielen dýchať, ale aj žiť.

Vedomé dýchanie je to čo pomáha ženám uvolniť sa a nasmerovať pozornosť do svojho vnútra. Predovšetkým je veľmi dôležitý aj pri samotnom pôrode. Žena pomocou vedomého dýchania vie odpútať pozornosť od bolesti a ľahsie ju prekonať. Podľa nášho názoru je vedomé dýchanie práve to, čo je kľúčom k pokojnému a krásne prežitému pôrodu.

Na Gravid joge u nás sa stretnete aj s Aromaterapiou, ktorá je často využivaná práve pri dýchaní či záverečnej relaxácii. Naučíme sa ako jednotlivé éterické silice využiť počas tehotenstva, počas pôrodu, ale aj v samotnej domácnosti, už s bábätkom v náručí.

 

Zacvičte si so mnou