– 23.02.2021 – 6,5 minúty čítania

Pre koho je párová joga

Párová alebo partnerská joga, ako naznačuje názov, je pre dvoch ľudí a nemusí ísť len o romantický pár. Kamarátky, rodinní príslušníci, ľudia rovnakého a opačného pohlavia – všetci si môžu zacvičiť párovú jogu. Občas si ju mýlime s acrojogou, ktorá je dnes veľmi populárna po celom svete. Rozdiel medzi acrojogou a párovou jogou je však zásadný.

Pri acrojoge jeden z páru leží na chrbte (base) a podopiera toho druhého vo vzduchu (flyer) nohami a rukami. Cvičenie naozaj pripomína akrobaciu a je pomerne náročnejšieho charakteru. Cvičiť ju môžu aj začiatočníci a na lekciu nemusíte prísť s partnerom. Acrojoga buduje hlavne silu a vyžaduje si už určitý stupeň mobility a flexibility.

Pri párovej alebo partnerskej joge sa cvičia klasické hatha jogové ásany v sede na zemi, na štyroch alebo v stoji, akurát, že si v nich dvaja ľudia vzájomne pomáhajú vlastnou váhou, ťahom a tlakom, čím sa intenzita ásany zvyšuje.

Výhody párovej jogy oproti bežným jogovým cvičeniam 

Zvýšenie fyzickej záťaže a odporu

Výhodou párovej jogy je zvýšenie záťaže a odporu, ktoré sú na naše telo kladené počas cvičenia. Napríklad si predstavte pozíciu dieťaťa (Balasana). Druhý človek si ľahne chrbtom na váš chrbát, ruky natiahne za hlavu a vy mu ich chytíte svojimi rukami. Váha vášho partnera vás dostane do pozície ešte hlbšie a dosiahnete intenzívnejšie uvoľnenie. Váš partner je v intenzívnom záklone takisto uvoľnený a tým, že mierne ťaháte jeho ruky, sa ťah ešte zintenzívni. Dosiahnete veľmi podobný efekt, ako pri thajskej masáži alebo shiatsu. Pri párovej joge budete môcť vyskúšať nové pozície alebo zažiť tie známe novým spôsobom.

Dôvera

Keďže sa pri párovej joge doslova vkladáte do rúk inému človeku, tento spôsob cvičenia preverí vašu vzájomnú dôveru. Ak ide o neznámeho človeka, s ktorým ste v kontakte po prvýkrát je to takisto skúška vašej schopnosti sa uvoľniť pri cudzom človeku. Výhodou však je, že ak osobu nepoznáte, nemáte o nej ani žiadne predstavy a predsudky a vzájomná interakcia vás môže aj veľmi milo prekvapiť a viesť k vytvoreniu nového priateľstva.

Hranice

Keďže pri párovej joge dochádza k veľmi blízkemu fyzickému kontaktu dvoch ľudí, vytvára sa dôverný až intímny vzťah. Ak cvičíte so známou osobou, môžete sa cítiť bezpečnejšie a uvoľnenejšie. V každom prípade, pri cvičení vo dvojici je veľmi dôležité sledovať signály svojho tela a emočné reakcie. Ak by sa vám hocičo nepozdávalo, alebo by ste sa v pozícií necítili dobre, je úplne namieste a v poriadku stanoviť si svoje hranice a povedať nie. Mnohokrát sa necháme pod tlakom skupiny nahovoriť aj na veci, ktoré nám nie sú príjemné a cítime sa v nich ohrozene alebo zahanbene, obzvlášť ak ide o cvičenie s neznámym človekom opačného pohlavia. Robte naozaj len to, v čom sa cítite uvoľnene a bezpečne a postarajte sa o seba v prípade, že tomu tak nie je.

Pomáha párová joga zlepšiť vzťah?

Verte že áno! Avšak môže sa stať aj pravý opak, ak sa nepostaráme o svoje hranice, ktoré sme spomínali. Pri párovej joge komunikujeme s druhým človekom hlavne neverbálne a ak sme vnímavý, dokážeme si toho všimnúť naozaj veľa. Aký je dotyk toho druhého? Ako sa my dotýkame iných? Je v našom dotyku úcta a rešpekt, sila, alebo skôr strach a neistota? Je dôležité, aby ste žiadnu z reakcií druhého človeka nebrali osobne. To, prečo na nás iná osoba reaguje zahanbením, strachom či odporom, môže mať mnoho rôznych príčin, ktoré s nami vôbec nemusia súvisieť. Možno mal daný človek v minulosti nepríjemný alebo až traumatický zážitok a interakcia s nami, a pravdepodobne s kýmkoľvek ďalším, v ňom oživila spomienky.

Pri cvičení vo dvojici pravdepodobne narazíte aj na to, že váš partner bude mať inú mieru flexibility, sily a mobility a tiež budete rôzne vnímať to, čo je ešte príjemné a čo už nie. Hľadať spoločný kompromis pri cvičení, môže napomôcť k rešpektujúcej a konštruktívnej komunikácii. Vo vzťahoch, koniec koncov, dochádza najčastejšie k nezhodám práve kvôli rozdielnosti dvoch ľudí.

Keďže sme naučení svojich partnerov, kamarátky a rodinu vnímať v zaužívanom kontexte bežných dní, zažiť ich pri párovom cvičení jogy, môže byť veľmi osviežujúce a môže nám poodhaliť doposiaľ nepoznané črty nás samých i druhého človeka.

Cvičenie v páre je jednoznačne spôsob, ako si overiť svoje hranice, schopnosť dôverovať, otvoriť sa interakcii aj s neznámym človekom, upevniť úctu a rešpekt voči sebe a ostatným a v neposlednom rade sa aj zasmiať a odľahčiť mnohokrát vážnu atmosféru jógových lekcií.

Tipy na jogové cviky pre dvoch

Vyššie v texte sme spomenuli spôsob, ako si zacvičiť pozíciu dieťaťa (Balasana). Partneri sa samozrejme vymenia.

  1. Predklon s nohami od seba (Upavista Konasana)

Partneri sa posadia oproti sebe, nohy rozkročia tak, aby sa chodidlami vzájomne dotýkali a chytia si ruky. S výdychom jeden partner potiahne toho druhého do predklonu a sám ide do mierneho záklonu a vystriedajú sa.

  1. Rotácia v Upavista konasana

Po predklonoch a záklonoch môžete vyskúšať v tej istej pozícii aj rotáciu. Svojou pravou rukou chytíte partnerovu ľavú ruku a každý sa svojou voľnou rukou natiahne dozadu a pozrie sa za ňou. Dosiahnete príjemnú rotáciu a natiahnutie. Je dôležité sa držať naozaj pevne.

  1. Loďka

Sadnite si s partnerom oproti sebe a pokrčte nohy v kolenách. Chodidlá si vzájomne oprite a chyťte si ruky zvnútra nôh. Pomaly nohy zdvíhajte od zeme, chodidlá zostávajú pri sebe až kým sa nohy úplne nevystrú, ale môžu zostať samozrejme aj pokrčené v kolenách.

 

  1. Pes tvárou dole s pomocou partnera

Jeden z partnerov urobí klasickú pozíciu psa tvárou dole. Druhý z dvojice k nemu podíde spredu, položí si ruky pred partnerove ruky a chodidlá si vyloží na jeho kríže tak, že telo bude približne v tvare písmena L. Chodidlami sa zaprie do partnerových bedier, čím mu pomôže zatlačiť panvu a nohy do zeme a predĺžiť chrbticu.

  1. Rotácia v sede

Sadnite si s partnerom do tureckého sedu chrbtom oproti sebe tak, aby sa kríže vzájomne dotýkali.nadýchnite sa a zdvihnite ruky nad hlavu, s výdychom sa obaja otočte doprava. Svoju pravú ruku položte na partnerove koleno a ľavú ruku na svoje pravé koleno. Zostaňte pár nádychov a výdychov a vymeňte si strany.

 

Partnerská joga do vašej jogovej praxe a tiež do vzťahov zaručene prinesie nový vietor a oživí známe ásany.

Ak sa podujmete vyskúšať párové cvičenie, podeľte sa s nami o svoje skúsenosti.

Prihláste sa na lekcie s nami