– 15.05.2017 – 3,5 minúty čítania

Dnes už hádam nie je nik, kto by sa aspoň z času na čas nesťažoval na bolesť chrbta. Ak je bolesť spôsobená dlhým sedením, nesprávnym držaním tela alebo jednostrannou záťažou, cvičenie jógy dokáže celý chrbát výborne rozhýbať, posilniť a uvoľniť.

Ak je však bolesť spôsobená vyklenutou (vysunutou) platničkou, mali by sme byť obzvlášť opatrní s výberom pozícií a ich prevedením.

Neprávnym cvičením si môžeme svoj stav ešte zhoršiť! Na prvom mieste je dôkladné lekárske vyšetrenie, ktoré potvrdí alebo vyvráti podozrenie na problém s platničkou. Ak je nám hernia medzistavcového disku (platničky) diagnostikovaná, je na mieste začať s vhodnou rehabilitáciou a s jogou začať, až po stabilizovaní stavu a odznení akútnej bolesti.

 

 

Ako vysunutá platnička vlastne vyzerá?

Povedzme si najprv pár faktov o chrbtici. Tvorí ju 33 až 34 stavcov, medzi nimi sa nachádzajú platničky (disky), svaly, väzy a kĺby. Stavce vytvárajú ochranný kanál, v ktorom je uložená miecha, majú rôzny tvar a funkciu v závislosti od časti chrbtice, ktorú tvoria. Úlohou platničiek je tlmiť nárazy a chrániť stavce pred opotrebovaním. Majú tvar prstenca tvoreného z väziva a vo vnútri je rôsolovité jadro. Nedostatočne dobre spevnené svaly, sedavý spôsob života, nesprávna životospráva, zranenie, nesprávne zaťažovanie a pohyby a pribúdajúci vek, sú len niektoré z faktorov, ktoré môžu prispieť k poškodeniu platničky.

Vonkajší prstenec praskne a rôsolovité jadro začne tlačiť na nervy alebo miechu, podľa toho, do ktorej strany hmota tlačí. Prejavom je ostrá bolesť alebo obmedzenie v určitých pohyboch (predklony, zdvíhanie nôh v ľahu na chrbte, vystreľujúca bolesť z krížov do nôh, v prípade, že platnička je poškodená v driekovej časti chrbtice, tŕpnutie v rukách a ramenách pri platničke v hrudnej alebo krčnej oblasti, ap.). Najčastejšie k zraneniu dochádza práve v oblasti driekovej chrbtice pri zdvíhaní ťažkej váhy alebo pri rotačných úkonoch. Samozrejme, iba lekárske vyšetrenie dokáže zistiť, či ide skutočne o platničku alebo iný problém (zaseknutý nerv, obličkové kamene a iné).

Čo robiť, keď platnička praskne?

Je dôležité konať okamžite, koniec koncov, bolesť vás k tomu sama prinúti.  Najdôležitejšie je sltmiť bolesť, ktorá vás obmedzuje v pohybe a spôsobuje utrpenie. Ďalším krokom je začať s vhodnou pohybovou rehabilitáciou a jednou z možností je aj jóga. Pri výbere lektora, si však dajte obzvlášť záležať, pretože potrebujete niekoho vzdelaného a skúseného, kto vie, ako cvičenie správne upraviť vašim potrebám.

Vo všeobecnosti platí, že pri probléme s platničkou sa neodporúčajú:

predklony v stoji i v sede, pri ktorých sa chrbát zaguľacuje a tým pádom sa i celá chrbtica natiahne. Predklony sú vhodné len s úpravou alebo vôbec, podľa aktuálneho stavu klienta. Pozícia mačky a niektoré veľmi intenzívne cviky na brucho (loďka – navásana). Rotácie a všetky ďalšie cviky, pri ktorých cítite bolesť. V prvom rade treba stabilizovať chrbát a zapájať cviky hlavne na chrbte na posilnenie brucha a panvového dna, ktoré hrajú výzamnú rolu pri udržaní zdravej chrbtice. 

Správnym a pravidelným cvičením je môžné zatlačiť rôsolovitú hmotu naspäť a obnoviť prekrvenie väziva, čím sa zníži opuch a bolesti zmiznú.

Jednou z účinných metód riešenia bolestí chrbtice je napríklad Mckenzieho metóda, o ktorej máme článok na našom blogu

Je dôležité správnym spôsobom posilniť svalstvo v okolí chrbtice a takisto brušné svaly a hlboký stabilizačný systém, vyskúšajte lekcie Zdravý chrbát - bloky®.

 

Zacvičte si s nami