– 23.02.2021 – 6 minút čítania

Ayurvéda alebo inak aj „ajurvéda“ je systém holistickej medicíny pochádzajúcej zo starovekej Indie. Ajurvédske múdrosti sú zapísané v staroindickom jazyku sanskrit. Samotné slovo ajurvéda, preložené zo sanskritu, znamená „náuku o živote (Aju-Ájuh – život, véda – náuka, súbor vedomostí). Ajurvéda je stará viac ako 5000 rokov a bola zaznamenaná vo védach – najstarších zachovaných písomných prameňoch. Dodnes poznáme a čerpáme z troch základných diel hovoriacich o ajurvéde, ktoré sú výsledkom hlbokého vnútorného poznania osvietených mudrcov – ríšiov. Sú nimi Charaka Samhita (1.st.n.l.), Sushruta Samhita (2.st.n.l.) a tretie, najvýznamnejšie dielo Ashtanga Hridaya (7.st.n.l.)

História a filozofia ajurvédy

Ajurvéda predstavuje celostnú medicínu, vníma život ako učenie o pravde, ako sa prejavuje v živote nás všetkých. Ajurvédske poznatky vychádzajú z filozofie stvorenia sánkhja (v preklade zo sanskritu „sat – pravda, khja – poznať). Ajurvéda vysvetľuje vplyv vesmírnej energie a jej prejavenie sa vo všetkom živom aj neživom a tiež vníma veľmi úzke prepojenie človeka s vesmírom.  Za týmito poznatkami stojí ríši (mudrc) Kápila, ktorý objavil 24 princípov, prvkov univerza z ktorých si spomenieme 4 základné:

Puruša – číra existencia, neprejavená, beztvará, pasívna, bez vlastností, mimo priestoru a času, spája sa s mužskou energiou – šiva.

Prakrti – tvorivá, činorodá sila, zdroj formy, prejavu, vlastností a prírody, spája sa so ženskou energiou – šakti

Mahád – vesmírna inteligencia (Buddhi)

Ahamkára – ego, uvedomovanie si „ja som“

Prakrti tvorí všetky formy univerza. Je to prvotná fyzická energia obsahujúca tri univerzálne kvality, tzv. guny. Guny na seba vzájomne pôsobia a sú hybnou silou pri vývoji vesmíru. Prvotným prejavom Prakrti je univerzálna (v našom ponímaní výššia) inteligencia Mahád (Buddhi). Z neho sa formuje Ahamkára (ego) a to sa ďalej pričinením gún (sattva, radžas a tamas) prejavuje v podobe organického a anorganického vesmíru. Sattva a tamas sú nečinné, potenciálne energie, ktoré potrebujú hybnú silu – radžas.

 

Princípy ajurvédy 

Ajurvéda nám svojimi poznatkami pomáha udržať si zdravie, dlhovekosť a v prípade choroby nám pomáha si zdravie obnoviť. Veľmi dôležitým aspektom a postojom je práve prevencia. Ajurvéda sa na každého človeka pozerá ako na individuálnu bytosť, nezovšeobecňuje princípy tak, ako to zväčša robí západná medicína. Treba mať však na pamäti jedno, to, čo je pre jedného liekom, môže byť pre druhého jedom. Aj keď sa to na prvý pohľad javí ako prospešné a zdravé.

Stredobodom ajurvédskeho učenia je koncepcia piatich živlov: éter (priestor), vzduch, oheň, voda a zem. Týchto päť základných živlov sa prejavuje vo všetkom hmotnom, a teda aj v nás samotných. Majú svoj pôvod v energii kozmického vedomia a sú prítomné v každej hmote vesmíru. Tu môžeme pochopiť úplné prepojenie energie a hmoty.

Každý človek je podľa ajurvédy mikrosvet – dieťa vesmírnych síl pôsobiacich v makrosvete. V každom z nás je v určitom pomere zastúpený každý zo spomínaných piatich živlov.

Éter je priestor (priestor v našom tele, všetky dutiny, priestor medzi bunkami, priestor v črevách, ústach, cievach...). Priestor v pohybe reprezentuje Vzduch. Je to pohyblivý živel, zodpovedajúci za pohyb všetkého v našom tele (tlkot srdca, pohyb v tráviacom trakte, pohyb svalov, sťahovanie a rozpínanie pľúc). Tretím živlom je Oheň. V ľudskom tele ho môžeme vnímať ako metabolizmus (metabolizmus buniek, trávenie). Oheň pôsobí v tráviacej sústave, ale tiež v mozgu, kde je prejavom inteligencie. Hlavnými funkciami elementu Ohňa sú telesná teplota, trávenie, myšlienkové pochody, videnie. Ďalším významný elementom v ľudskom tele je Voda. Prejavuje sa vo všetkých tekutinách ľudského tela (slinách, tráviacich šťavách, plazme aj cytoplazme). Voda je životne dôležitá pre fungovanie všetkých tkanív aj orgánov v tele. Posledným, piatym elementom je Zem. Udržiava všetko živé aj neživé na svojom pevnom mieste. Všetky pevné štruktúry nášho tela, kosti, svaly, chrupavky, koža, vlasy pochádzajú z elementu Zeme.

Päť elementov – éter, vzduch, oheň, voda a zem sa prejavujú tiež v našich zmyslových orgánoch. Éter súvisí so sluchom, vzduch s hmatom, oheň so zrakom, voda s chuťou a zem s čuchom. Podľa ajurvédy všetky tieto živly pramenia z vesmírneho vedomia a vesmírna energia sa prostredníctvom nich prejavuje v našom tele a vnímaní. Cieľom ajurvédy je teda pomôcť každému človeku dostať svoje telo a myseľ do dokonalého súladu s vesmírnym vedomím.

Päť elementov, ktoré sme si spomenuli vyššie, sa potom vzájomným prepojením prejavujú v individualite každého človeka, vytvárajú takzvané dóše - konštitúcie. Sú nimi Váta, Pitta a Kapha. O tých si viac povieme v ďalšom článku.

Základnú konštitúciu (pomer živlov) dostáva človek do vienka v momente jeho počatia. Veľký vplyv na to má samotné zastúpenie piatich elementov v tele jeho rodičov (ide o genetický kód človeka). Konštitúcia sa v sanskrite nazýva prakrti (znamená povaha, prazáklad). Základná konštitúcia človeka je vrodená, počas života nemenná, je geneticky predurčená. V priebehu života sa však vplyvom prostredia, životosprávy, mentálneho nastavenia a v dôsledku neustálej interakcie s vonkajším prostredím môže pomer-kombinácia živlov  meniť a vytvárajú takzvané vikrti (je to aktuálny stav dóš v našom tele).

Ajurvéda nás motivuje k tomu, aby sme sa spoznávali, spoznávali samých seba, svoje potreby, svoje emócie, rešpektovali svoju prirodzenosť a pomohli si tak žiť harmonický, zdravý a naplnený život. Hlavným princípom ajurvédy je žiť v súlade s prostredím, v ktorom sme a v súlade s ročným obdobím.

 

Joga ayurveda

Hovorí sa, že joga a ajurvéda sú sestry. Priraďuje sa k nim aj tantra. Všetky tieto tri staroveké disciplíny sa v Indii používajú celé stáročia a prenikli aj do života ľudí na Západe. Joga je náuka o zjednotení s pravdou, božským vedomím.  Ak pochopíme princípy ajurvédy, budeme aj jogu vnímať omnoho hlbšie, nielen na úrovni nášho fyzického tela. Joga nám prostredníctvom svojich ôsmych stupňov umožňuje pracovať so svojim telom, dychom aj mysľou. Dáva nám etické vodítka – smerovania, ktorými ak sa budeme riadiť, dokážeme svoj život prežiť v hlbokom naplnení a radosti. Ajurvéda v spojení s jogou nám pomáhajú k dlhovekosti, omladeniu a sebarealizácii. Svojimi praktickými radami ohľadom stravovania, životného štýlu môže byť veľmi ľahko aplikovaná do nášho každodenného života.

Joga v ponímaní ako praktizovanie asán, dychové techniky a meditácie,  môže byť tiež každodennou súčasťou našich životov. Joga a ajurvéda sú cennými a praktickými nástrojmi k dosiahnutiu nášho vnútorného pokoja, jasného vnímania a samozrejme zdravého tela.

Zdroj:

Dr. Vasant Lad: Ajurvéda – Samoliečenie ako náuka